SSR is in 1989 opgericht als initiatief van de Raad van Kerken. Het 20-jarig bestaan is eind 2009 gevierd in Berkane en in Leiden.

Jubileumboekje

Jubileumboekje

Ter gelegenheid van dit 20-jarig bestaan is een jubileumboekje verschenen met de titel 'Geen woorden maar daden!' De digitale versie is hier te downloaden. bestand: SSR 20 jaar Geen woorden maar daden.pdf

Jubileumviering in Berkane, 16 en 17 oktober 2009

Het programma begon op 16 oktober met een lunch met de ambassadeur van Nederland in Marokko. Bij de lunch waren ook veel ‘oude bekenden’ aanwezig zoals de advocaten Elly van den Brom en Lotje de Roy van Zuydewijn, Edien Bartels van de Vrije Universiteit van Amsterdam, Jan Hoogland van het NIMAR en Joep Beliën (oud teamlid). Namens het bestuur van SSR waren Tifa Achour, Latifa Lazaar, Joke Verkuijlen en Henk Blaaubeen aanwezig.


Na de lunch was er een rondwandeling georganiseerd door de omgeving van Berkane waarbij o.a. de grotten van Zegzel nabij Aounout en een project van de organisatie l’ Homme et Environnement werden bezocht. Het project van l’Homme et Environnement richt zich op verantwoord natuurbeheer, waterbeheer en behoud van biodiversiteit. Onderdeel van dit project is de herberg (gite) beheerd door dhr. Yamani El Omari waar gasten kunnen logeren.


Het programma van de tweede dag begon met een door de gouverneur van Berkane aangeboden lunch. Hierbij waren ook aanwezig dhr. André Joget, van het bisdom in Rabat en dhr. Père Joseph Lépine van de Katholieke kerk in Oujda. 
 


Na de lunch wachtte de gasten en genodigden een warm onthaal met optredens van twee muziekgroepen. Het team van SSR uit Berkane - Fatima Zahra Ben Omar, Khadija Boujnane, Hasna el Hosni, Rachida El Boundati en Mohamed Sayem - trad op als gastheer en gastvrouwen voor de aanwezigen.


Het officiële gedeelte, dat werd voorgezeten door de coördinator van het steunpunt, Mohamed Sayem, werd ingeleid met welkomstwoorden van de gouverneur van Berkane, de voorzitter van de gedeputeerden van de provincie Berkane, de burgemeester van Berkane, de Nederlandse ambassadeur in Marokko en de voorzitter van de SSR.

Daarna gaven drie organisaties: de vereniging van remigranten El Fath, ABASE en l’ Homme et Environnement, een exposé over de samenwerking met SSR, hun ervaringen met SSR en de betekenis van SSR voor de regio. Unaniem was men van mening dat de SSR een belangrijke stimulans geweest is voor de regio en deed men een klemmend beroep op de ambassadeur om SSR voor de regio te behouden.

 


Tijdens de koffiepauze konden de gasten kennismaken met NGO’s, die buiten hun stands hadden opgezet. Ook was er een fototentoonstelling afkomstig uit de Riftour te bezichtigen. In de stand van SSR was een muurkrant te zien en foto’s van verschillende bezoeken in de loop der jaren door hoogwaardigheidsbekleders.


Nadat aanwezigen in de gelegenheid waren gesteld te bidden in de nabijgelegen moskee ging journaliste Sietske de Boer het gesprek aan met remigranten over hun ervaringen met migreren en remigreren. Ook gaf zij een presentatie van haar pas uitgekomen boek ‘Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko’. Tot slot hield ook zij een warm pleidooi voor de continuïteit van SSR.


Een aantal remigranten greep de gelegenheid aan om Elly van den Brom en Lotje de Roy van Zuydewijn te bedanken voor hun juridische steun en inzet. De meeste remigranten kennen Elly en Lotje weliswaar van naam, maar de gezichten die daarbij horen zijn hen vaak onbekend. Rachida el Boundati richtte een speciaal dankwoord aan Edien Bartels voor de voortdurende aandacht die zij in haar publicaties besteedt aan achtergelaten vrouwen.

Het avondgedeelte bestond uit een diner aangeboden door SSR aan haar gasten. De avond werd afgesloten met het optreden van een muziekgroep. Ruim 200 mensen woonden de feestelijkheden bij.Jubileumviering in Leiden, 13 november 2009

Om 16.00 verzamelden zich de genodigden in Het Koetshuis ‘De Burcht’ te Leiden. Onder hen bijna iedereen die op het steunpunt in Berkane had gewerkt, oud-bestuursleden, medewerkers van SVB, UWV en diverse ministeries alsmede veel oude en nieuwe samenwerkingspartners. Een groot spandoek, meegenomen van de viering in Berkane enkele weken daarvoor, verwelkomde de gasten. Nadat de voorzitter van SSR, Henk Blaaubeen, de gasten welkom had geheten bracht de muziekgroep Oisis enkele migratieliederen ten gehore.
Daarna schetste de voorzitter in het kort het belang van 20 jaar SSR waarbij hij met name de mensen die ter plekke hadden gewerkt in het zonnetje zette. 
Vervolgens was het de beurt aan bestuurslid Herman Obdeijn om het boekje 'Geen woorden maar daden' te presenteren waarin het wel en wee van 20 jaar SSR wordt geschetst. Veel foto’s en anekdotes verluchtigen het verhaal waarin duidelijk wordt gemaakt wat SSR heeft betekend en nog betekent voor de geremigreerde Marokkanen. De aanwezige medewerkers en oud-medewerkers van het steunpunt kregen persoonlijk een exemplaar van het boekje overhandigd.

 Na een korte pauze waarbij alle gasten de gelegenheid ten baat namen om zich te voorzien van een drankje was er een optreden van de bekende cabaretier Amar El Ajjouri. Met zijn interpretatie van de Marokkaanse Nederlander kreeg hij veel lachers op zijn hand.


Natuurlijk werd de meeste tijd besteed aan het ophalen van herinneringen. Pioniers zoals de eerste steunpunters Willem te Molder en Liesbeth van Kuijk spraken met de de huidige medewerkers Mohamed Sayem en Rachida el Boundati. De advocaten Lotje en Elly die vanaf het allereerste begin heel wat zaken van cliënten van het steunpunt hebben behartigd, zaten gemoedelijk te discussiëren met hun ‘opponenten’ van SVB en IND. Oud-bestuursleden als Nico van der Perk en Arriën Kruyt wisselden van gedachten over de roerige momenten in de geschiedenis van SSR met andere aanwezigen.

 


Veel betekenend was de korte toespraak van Farid Azarkan, de voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Hij feliciteerde niet alleen SSR met het fantastische werk in het verleden maar gaf ook duidelijk aan dat hij hoopte dat samenwerking tussen SMN en SSR de continuïteit van het werk in Berkane zou kunnen garanderen.

 Na een kort hernieuwd optreden van cabaretier Amar werd het buffet geserveerd. Het personeel van het Koetshuis had een korte cursus ‘Marokkaanse hapjes' gevolgd en het resultaat mocht er zijn. De aanwezigen lieten zich het eten goed smaken. Intussen zorgde de muziekgroep Oisis voor een passende omlijsting. Een aantal aanwezigen liet zich zelfs verleiden tot een Marokkaans (buik)dansje.

 

Het viel de gasten moeilijk om weer naar huis  te gaan. Het was al bijna 21.00 uur voordat de laatsten vertrokken, niet nadat zij allen voorzien waren van het jubileumboek 'Geen woorden maar daden'. Bestuur en medewerkers van SSR weten zich opnieuw verzekerd van de steun van velen. SSR gaat door!