De medewerkers van het Steunpunt begeleiden regelmatig studenten die onderzoek doen naar remigratie & remigranten. In 2010 deed Yasir van Holst vanuit Berkane zijn afstudeeronderzoek culturele antropologie.

De ervaringen van Yasir

De ervaringen van Yasir

'Vanaf februari 2010 verbleef ik 3 maanden in Marokko om het veldwerk te doen voor mijn afstudeeronderzoek culturele antropologie naar emigratiemotieven, thuisgevoelens en identiteitsvorming van ‘teruggekeerde’ Marokkaanse Nederlanders. Ik was geïnteresseerd in de invloed die ‘de beleving van het leven in Nederland’, zoals het politieke klimaat, heeft gehad op diegenen die uit Nederland naar Marokko zijn vertrokken. Via via was ik terecht gekomen bij de Stichting Steun Remigranten in Berkane, die wel vaker onderzoekers ondersteund heeft in het verleden. Hun ervaring en netwerk in de regio lenen zich daar uitstekend voor. Via Latifah (bestuurslid) was het erg snel geregeld dat ik die ondersteuning ook zou krijgen. Ik ben daar dan ook erg dankbaar voor. Ik streek neer in Berkane, met een globaal idee hoe ik mijn onderzoek zou aanpakken. De eerste paar weken heb ik dan ook vooral mijn ogen en oren open gehouden op het kantoor van de SSR, waar Rachida en Mohamed mij volledig faciliteerden. Ik had een eigen bureau en kon het kantoor gebruiken om interviews te houden met mijn respondenten, die vaak ook cliënt waren bij de SSR. Ik stemde me af op het werkritme van het SSR personeel, waardoor ik me zelf ook een beetje medewerker voelde. Zo werkte ik doordeweeks en hield ik de weekenden vrij. Vooral de eerste weken zat ik vaak op kantoor en had ik veel steun aan het gezelschap en de kennis van de medewerkers. Ik logeerde in een complex in het centrum van Berkane dat in vroegere tijden dienst deed als Christelijke kerk. Het is tegenwoordig in handen van Najib Bachiri, die er zijn milieu organisatie heeft gehuisvest en een aantal grote logeerkamers aanbiedt. Menig onderzoeker en bezoeker van de SSR heeft daar een nachtje doorgebracht. Het was erg prettig om daar te kunnen verblijven, beschut van de drukke hoofdweg die er vlak achter lag. Het leven in Berkane was voor mij erg bijzonder. Ik ben sowieso een stadsmens en Berkane is een echte plattelandsgemeente. Ik had geen idee wat mensen daar in hun vrije tijd doen. Ik ben van vakanties Marrakech gewend en kwam tijdens mijn veldwerkperiode ook in Rabat. In dergelijke steden heb je grote pleinen, parken en markten, waar je veel kunt zien. In Berkane was er wat dat betreft niet veel te beleven. Gelukkig is er in de omgeving wel veel te zien, dankzij de natuurlijke ligging. Zo heb ik samen met Najib en Mohamed meermalen het prachtige berggebied van Tafoughalt bewandeld en waren in de buurt ook de strandplaats Saidia en de grotere steden Oujda en Nador te bezoeken.
Meer nog dan collega’s, voelden de medewerkers van de SSR als echte vrienden. Het is een hecht clubje mensen en er hangt een hele positieve sfeer. Dankzij hen heb ik niet alleen mijn studie succesvol kunnen afronden, maar ook veel bijzondere mensen ontmoet en mooie plekken gezien. Als toefje op de taart heeft de SSR mij ook in contact gebracht met het (beleids-) onderzoeksbureau Regioplan, die mijn scriptie in hun onderzoek naar emigratiemotieven (2010) heeft verwerkt. Shukran bezef dus!

De scriptie is hieronder te downloaden.


bestand: 1333827125_Scriptie Yasir v Holst.pdf